SVT1 TV program

Visa alla tv-kanaler »

TV tablå - Söndag 19 maj

SVT1

SVT1 eller Sveriges Television 1 är Sveriges första TV-kanal. SVT1 startade sina sändningar den 4 september år 1956, efter det att Riksdagen fattat beslut om att television skulle införas i Sverige.

Om SVT1

Kanalen har inte alltid hetat SVT1. Innan namnbytet som tog plats år 1996, hade SVT1 namnet Kanal 1. Detsamma gäller för SVT2 som hade namnet TV2 innan år 1996.

SVT1 är en förkortning av Sveriges Television 1.

Det första TV-programmet som sändes på SVT1 hette "Tänker ni rösta?". Programmet kom i sex delar och programledare var Lennart Hyland. Enligt SVT (se länk längst ner på sidan) så finns det ingen inspelning av programmet, då ingen tänkte på att spela in det.

Det första nyhetsprogrammet som visades på SVT1 var "Aktuellt", som började sina sändningar den 2 september 1958. Nyhetsuppläsare de första åren för programmet var Olle Björklund, eller "Mr Aktuellt" som han också kallades.

SVT1 ägs av Sveriges Television Aktiebolag som i sin tur drivs av Förvaltningsstiftelsen för SR, SVT och UR.

Sverige får sin andra TV-kanal

År 1969 så började den andra kanalen att sända i Sverige: SVT2

TV-licensen införs i Sverige

Från och med 1 oktober år 1956 så blev innehav av en TV licenspliktigt: "Äger man en TV så måste man betala tv-licens". Fr.o.m. år 2019 så betalas avgiften, eller tv-licensen, via skattsedeln.

Läs vidare